Nya Ms läkemedel på gång :-)



"Amerikanska Food and Drug Administration kommer att godkänna ett antal nya genombrott av läkemedel för personer med MS.

Nicholas Larocca, vice vd för hälso-och sjukvården och politisk forskning för National Multiple Sclerosis Society, sa att 2010 var "ett anmärkningsvärt år för MS, både i fråga om de många händelser som är på gång liksom läkemedel som har kommit till marknaden. "

Läkemedlen kan tas oralt, en paus alltså från tidigare MS behandlingar som måste ges av antingen injektion eller IV.
De nya medicinerna innefattar:

Gilenya (fingolimod), den första orala läkemedel avsedda att minska återfall och fördröja utvecklingen av MS.

Ampyra (dalfampridine), första läkemedlet godkänt för behandling av ett specifikt symtom av MS - i detta fall, att förbättra människors förmåga att gå mm.

Nuedexta , två läkemedel kombination för att behandla människor med MS som har förlorat emotionell kontroll på grund av ett symptom som kallas pseudobulbar påverka , en allvarlig känslomässig konsekvens av sjukdom som gör okontrollerbara skratt eller gråt.

Andra orala läkemedel är på gång. En nu FDA översyn är kladribin , ett läkemedel för att minska återfall som ytterligare kunde förbättra bekvämligheten för människor med MS, säger Larocca.

"Det tas oralt, men i diskret tidsblock under loppet av året", sade han. "Det är ett par mycket korta kurser vid oral behandling, i motsats till att ta den hela tiden."

Larocca sade att dessa och andra nya läkemedel som har drabbat marknaden eller på väg att FDA kommer att göra det mycket lättare för dem med MS att hitta lindring.
"Människor reagerar olika på olika behandlingar," sade han. "Ju fler behandlingar vi har, desto högre är sannolikheten att en person kommer att hitta en behandling som fungerar bäst för dem. Vi kommer att se en stadig ström av möjligheter för personer med MS, ge människor de val de behöver. "

Cohen och Larocca säger att behandlingar som reparerar de neurala skador som orsakats av multipel skleros är nästa utmaning för forskare.

Multipel skleros är nu vad som tros vara en autoimmun sjukdom där kroppen skadar nervsystemet genom att angripa myelinet , fettämnena som omger och skyddar nervtrådarna, enligt National Multiple Sclerosis Society.
Läkemedlet Ampyra verkar genom att återställa de ledande kraften i nerver som har förlorat sina myelin, säger Cohen.
"Just nu,  finns det inget som kan reparera skadan när den väl gjorts," sa han. "Om vi hade något som kunde återställa myelin, kan man eventuellt ringa tillbaka de skador som sjukdomen åstakommit."

The National Multiple Sclerosis Society stöder fyra forskningscentra, två i USA och två i Storbritannien, som fokuserar på neurala skydd och reparation, sade Larocca.
"Vi har läkemedel som kan bromsa eller stoppa utvecklingen av MS," sade han. "Vi har inte behandlingar som kan reparera skador på nervsystemet som orsakas av MS. Det är verkligen nästa gräns. Det är vad vi hoppas få se på gång i framtiden. "
Källa: Yahoo News Copyright © 2011 Yahoo Inc (01/02/11)"

Källa; http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/2479

Hoppas så att sverige är snabba att godkänna dessa läkemedel som skrivs om i texten ovan.

1 kommentar:

nikotem sa...

Är ngn av dessa läkemedel ute nu