Paroxysmal symptom

Hej ! citerar här en text som jag läste på "about ms", google har översatt åt mej, därför är det lite knepigt att läsa men det går, finns en länk till källan hur som helst så är det intressant läsning :-) 

"Många av oss med multipel skleros (MS) har upplevt fenomenet paroxysmal symptom - de  kommer plötsligt, berör oss för en kort tid (sekunder eller minuter) och sedan försvinna lika plötsligt som de kom.

Vare sig det är ett avsnitt av dubbelseende eller en taggig känsla på mitt ansikte, dessa stunder brukar leda mig att undra ett antal saker. Är detta ett återfall ? Hur illa kommer detta att få? Betyder det min MS framskrider?

Ivriga att lära sig exakt vad läkarna vet om vad jag upplever, jag nådde ut till folket på uptodate - en pålitlig elektronisk referens otvivelaktigt används av många av de läkare som behandlar patienter med dessa symtom (kanske även din och min).
Gräva i detta utdrag själv, så läs vidare för svar på frågor du har om vad allt detta betyder för dig.

Paroxysmal Symtom på MS: En Definition från uptodate

"Paroxysmal attacker av motorisk eller sensorisk fenomen kan inträffa med demyeliniserande lesioner . Dessa symtom kännetecknas av korta, nästan stereotypa, händelser som inträffar ofta och som ofta utlöses av rörelse eller sensoriska stimuli. De orsakas troligen av ephaptic överföring av nervimpulser i områden av tidigare sjukdomens aktivitet. Även besvärande för patienten, inte dessa ange symtom en sann försämring av MS eller orsaka en förlust av myelin i CNS ."Inom hjärnstammen , kan orsaka skador paroxysmal dubbelseende, ansikts parestesi, trigeminusneuralgi, ataxi, och dysartri. Ytterligare symptom inkluderar, men är inte begränsade till, smärta, bål och lem parestesi, svaghet, ataxi, klåda, akinesi och kramper . Motor system engagemang kan resultera i dystoni karakteriseras av smärtsamma toniska muskelsammandragningar av en eller två (homolateral) extremiteter, bål och ibland i ansiktet, endast sällan uppträder i alla fyra grenar eller stammen. dessa "

Vilken typ av symptom kan det vara?
Nästan alla symtom på MS kan dyka upp och försvinna på detta sätt, men här är de vanligaste att uppträda på detta sätt:
  • Dubbelseende
    Ofta kallad "dubbelseende", är dubbelseende orsakas av svaghet i musklerna som styr ögonen, vilket resulterar i att ögonen inte är perfekt samordnade med varandra.
  • Parastesi av ansikte, bål eller lemmar
    Dessa är känselrubbningar, som vanligtvis inte smärtsamt. Parasthesias kan vara spontana eller framkallade (orsakad av stimulering). De beskrivs som stickningar, sveda, stickningar, klåda, domningar eller känslan av "stift-och-nålar."
  • Trigeminusneuralgi
    Trigeminusneuralgi, som ofta kallas TIC doloureux (franska för "smärtsamt Twitch"), är kanske den mest intensivt smärtsamma MS-relaterade symptom. Det kan beskrivas som intensiv smärta förekommer i nedre delen av ansiktet, som ofta utlöses genom att tugga eller tala.
  • Ataxia
    Paroxysmal ataxi är en plötslig ostadighet eller bristande samordning, ofta orsakar människor att snubbla eller tappa saker.
  • Dysartri
    Detta är en talsvårigheter där uttalet är oklart, men enligt vad som sägs är normalt. Detta kan inkludera sluddrande, volymen för röstsamtal eller konstigt tal rytmer.
  • Smärta
    Paroxysmal smärta vid MS innefattar trigeminusneuralgi (se ovan). Ett annat vanligt symptom i denna kategori är l'Hermitte's tecken, som är en elstöt typ av känsla som går ner längs ryggraden när huvudet böjs framåt.
  • Svaghet
    Paroxysmal svaghet sker vanligtvis i ben och fötter, även om detta tillfälliga svaghet kan också hända i händer och armar.
  • Klåda
    Detta är svår klåda. Återigen varar klåda bara ett par minuter och börjar och slutar abrupt.
  • Akinesi
    Detta beskriver ett underligt fenomen hos en person att inte kunna röra sig, som ofta beskrivs som "frysning på plats." Detta kan ske i form av full tillfällig förlamning, eller innebära att personen endast kan röra sig långsamt eller med extrema svårigheter.
  • Anfall
    Dessa tenderar att vara "tonisk-kloniska anfall", vilket innebär att personen förlorar medvetandet och faller, styvnar upp, då upplever ett ryck och ryckningar i musklerna. Dessa kan också vara enkla partiella anfall, där medvetandet inte är förlorat, men motorik, känslor eller sinnen - smak, lukt eller touch - ändras. Komplexa partiella anfall är också associerade med MS, dessa innebär enformiga rörelser och en förlust av medvetandet, även om personen fortfarande är vid medvetande.
  • Dystoni
    Dystoni är nedsatt eller oordnat muskelspänning som ger långsamma rörelser eller en längre, ihållande kramp i en grupp av muskler. Rörelser är ofta ofrivillig, vridning, vred och repetitiv.
Hur svåra kan dessa symptom vara?
Även om olika symtom kan vara mycket smärtsamt (trigeminusneuralgi eller klåda), oroväckande (kramper eller akinesi) eller socialt problematiska (dysartri), de brukar bara varar några sekunder åt gången. Den dåliga nyheten är att paroxysmal symtom tenderar att återkomma, de kan hända flera gånger om dagen, eller på en dag eller vecka. Men paroxysmal symptom tenderar att anpassa sig till låga doser av antiepileptika. Ofta när de behandlas, de går bort och inte komma tillbaka.

Kan dessa symptom signalera att skov är på gång, att min MS försämras?
Nej, det gör de inte. Den goda nyheten är att dessa symtom är nog bara beror på en överföring av nervimpulser över platser där de normalt sett inte förekommer och där det har funnits tidigare skador. Detta kan bero på någon form av stimulans, som irriterande kläder eller rörelse. En intressant notering är att människor ofta upplever paroxysmal symtom har inte ens varit medvetna om att de hade skador innan.

Vill du veta mer? Se uptodate är ämnet " komorbida problem i samband med multipel skleros hos vuxna , "för ytterligare djupgående, aktuell och opartisk medicinsk information om multipel skleros hos vuxna, inklusive läkare rekommendationer expert"

Källa; http://ms.about.com/od/signssymptoms/a/paroxysmal_utd.htm?nl=1

1 kommentar:

Maya sa...

Hej Ulrika!

Hittade hit när jag Googlade på "Trigeminusneuralgi Blogg" och tänkte lämnna fotspår efter mej.

Jag har diagnosen Trigeminusneuralgi (TN) och har nyligen påbörjat behandling med Tegretol.

Känner nu att jag inte blivit hjälpt av medicinen smärtmässigt mot TN, men har en hel del biverkningar. Det känns som om min TN blir alltmer intensiv och jag blir nästan rädd av symptom jag nu har. Ville läsa på lite och se om det finns fler med TN och behandlas med Tegretol.

Sparar Din blogg bland favoriter så jag hittar tillbaka.

Ta hand om Dej! Trevlig helg!
// Maya