Kan det här vara något ???

"Nära hälften av alla med MS drabbas av kognitiva symtom, som exempelvis, svårighet att hitta ord, svårigheter att koncentrera sig, svårigheter att lösa problem, svårigheter att hitta i nya miljöer.

Förutom kognitiva träning (strategier för att komma ihåg på olika sätt), kognitiva hjälpmedel (timer på spisen, fickkalender etc.) saknas idag behandling mot kognitiva symtom vid MS.

Vid bland annat Alzheimers sjukdom används sedan flera år en specifik typ av läkemedel (kolinesterashämmare), vilka har en god effekt på minnet. Dessa läkemedel ökar koncentrationen av signalämnet, acetylkolin i hjärnan. Aricept® (Donezepil) är ett av dessa läkemedel och har i två mindre undersökningar visat en gynnsam effekt mot minnes- och koncentrationsproblem vid MS.

Vid Neurologmottagningen, Medicinska specialistkliniken, Lasarettet i Motala pågår nu en dubbelblind, placebokontrollerad studie av effekten av Aricept vid MS med minnes- och koncentrationssvårigheter. Studien pågår under cirka ett år.
Studien är godkänd av etikprövningsnämd.

Ansvariga för studien är:
Docent Anne-Marie Landtblom – telefon 010-103 00 00, 070-5591670
Forskningssköterska Claes-Göran Ahlin – telefon 010-104 73 41"

Källa;
http://www.lio.se/Verksamheter/Narsjukvarden-i-vastra-Ostergotland/Medicinska-specialistkliniken/Genvagar/Forskning/Aktuell-forskning-och-utveckling/

Studien skall tydligen vara klar 2010, tänker kolla upp resultatet....

Inga kommentarer: