Vad skall man äta för att minska sjukdomsaktivitet ?? Läser på Sanna Ehdins sida om anti - inflammatorisk kost och har bestämt mig för att pröva detta med början i höst :-). Inflammation förstör kroppen och är en negativ komponent i det normala åldrandet mm..
"IFD-maten
Det nya är att vi kan välja en kost som kallas IFD-mat och som har en hög inflammationsdämpande faktor. IFD-maten främjar friskprocesserna och motverkar kronisk inflammation. Det är friskkost som till stor del består av färgrika grönsaker, fisk, olivolja, rapsolja och nötter. Fisk är särskilt nyttigt – ta gärna tillskott av fiskleverolja.de bästa kryddorna är vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili, som var och en är starkt inflammationsdämpande. Köttet ska helst vara vilt eller från gräsätande djur. Frukt är lätt inflammatoriskt (på grund av sötman) men så näringsrikt att vi bör äta det varje dag. Blogg om IFD Nu har det börjat komma bloggar som berättar om erfarenheten av IFD (inflamationsfri diet). Nedan är en som refererar till artikeln i Aftonbladet.
» Läs mer "Källa ; http://www.ehdin.com/?navid=176&sub=10
"IFD står för Inflammation Free Diet, eller inflammationsfri diet på svenska!
- Bra: Lök, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter, linser.
- Undvik: Pommes frites, majs och potatis.
- Bra: Välj sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågsforell, sardiner, ostron.
- Undvik: Odlad lax.
- Bra: Variera med hasselnötsolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja.
- Undvik: margarin, solrosolja, vindruvekärnsolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av för mycket omega-6 fett.
Ät böner och legymer.
- Bra: Krydda med IFD-kryddor och ät med raps- eller olivolja för att kompensera för att de är lätt inflammationsfrämjande.
Ät kött från frigående, gräsätande, vuxna djur
- Bra: Nötkött, gås och anka går bra. Ät även kalv och lamm med måtta.
- Undvik: Inälvsmat är väldigt inflammationsfrämjande, så ät sällan och krydda med IFD-kryddor.
- Bra: Blodgrapefrukt, citron, hallon och jordgubbar.
- Undvik: Frukt är lätt inflammationsfrämjande på grund av sötman så ät inte för mycket. Men frukt är näringsrikt och rensande så ät måttligt varje dag.
- Bra: Särskilt bra är mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter.
- Undvik: Ät inte för mycket, speciellt inte av solroskärnor som har högt innehåll av omega-6 fett.
- Bra: Havre är bra och funkar även för glutenintoleranta. Ät pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, och osötad müsli.
- Undvik: Muffins, bagel, vitt bröd, cornflakes, rice krispies.
- Undvik: Vitt ris och vit pasta.
- Undvik: Sötad fruktyoghurt, glass och alltför mycket lagrad hårdost.
- Undvik: saft och läsk.
6 kommentarer:
Jag tror att kosten kan påverka en hel del även om de flesta neurologer Inter verkar anse att det gör någon större skillnad...
Håller med dig mystory, man skall inte lägga hela sitt liv i sjukvårdens händer. det gäller att tänka lite själv oxå Kram / Ulrika
Tips ! http://gluten-celiaki.blogspot.se/
Ville bara lämna ett spår och säga att du är en kämpe. Intressant att läsa det du skriver och få ta del av. Kroppen är ett mirakel i sig. Tampas själv men tror att allt är möjligt. Har sett personer bli fria från sjukdomar direkt genom tro men även genom helande, då under en period. Även om någon bestämt att ngt är obotligt så vill jag inte tro det. Stor kram och kärlek till dig.
Hej har haft MS i 22 år jobbar fortfarande heltid har haft sämrr perioder med sjukskrivningar haft sjukpensionär men gått tillbaka till heltidsarbete, olika orsaker olika typer av mediciner och ms. Har dock alltid tvingat mig i väg för att träna oavsett hur jag mått, mat i all ära men jag tror stenhårt på träning under de förutsättningar man har då detta minskar inflammationer som är det som bryter ner meloner.
Skall var myelinet och inte meloner och har tidvis varit sjukpensionär.
Skicka en kommentar