Inflammation 1

Här kommer lite om inflammation, men lugn det kommer mera. Detta är bara en början............Nu skall här på msmittilivet jagas information om inflammation och hur vi skall göra för att bli av med elendet...

Inflammation är kroppens reaktion vid skador av olika slag men även efter det att kroppens eget försvarssystem har tagit "fel" och angripit de egna kroppscellerna. Det senare brukar kallas autoimmunitet och man talar om autoimmuna sjukdomar.  


Exempel på behandlingsprinciper vid inflammation

Fasta: Fastan har en beprövad effekt vid inflammationer. Sannolikt medverkar flera mekanismer men en effekt kan vara att man inte utsätter sig för allergiframkallande ämnen i kosten. Det finns flera olika fastevarianter som kan användas vid en individuell behandling.
Förändring av kostens fettsyrainnehåll: Vegankost (fri från mjölkprodukter) är mycket rik på fleromättade fetter. Extra tillskott av gammalinolensyra (GLA), t. ex. Preglandin, och omega-3- innehållande fiskolja rekommenderas efter ett speciellt schema.

Nyheter om forskning på glutenfri vegankost
Vegetarisk kost lindrar ledgångsreumatism.

Hos fyra av tio som under ett år åt glutenfri vegankost minskade smärtorna och svullnaderna. Det visar en svensk studie som presen- teras i den vetenskapliga tidskriften Rheumatology. Reumatiker har länge hävdat att vegetarisk kost minskar deras besvär medan den medicinska expertisen förhållit sig mer skeptisk.

Vitaminer och spårämnen:
Ofta ges antioxidanter i hög dos för att motverka effekten av de "fria radikaler" (kraftigt kemiskt reagerande ämnen) som bildas vid den inflammatoriska processen. Zink och Selen är spårämnen som många människor i Sverige lider brist av, speciellt om man har ont och rör sig lite. Man behöver då en kost med hög näringstäthet men en sådan är svår att åstadkomma utan kosttillskott.

Örtmediciner:
  • Harpago har en milt inflammationshämmande effekt. Ingår i bl a Ledins led- och muskelte.
  • Sellerisaft och potatisvatten.
  • Ingefärsté: Lägg 2-3 mynttjocka skivor av rå ingefära i en stor tekopp. Häll över kokande vatten, låt dra 10 minuter, blanda ev. i en tsk honung. Drick långsamt. Även bra vid begynnande förkylning. Ingefära finns nu också tillgängligt i kapselform: Zinaxin, för de som föredrar denna form. Receptmall för Zinaxin
  • Pollen, t ex i form av Cernitol, är inflammationshämmande.
  • Nypon
  • Kombinationsmedel Det har även kommit nya naturmedel och kosttillskott som utnyttjar förhållandet att flera örtmedel har samverkande effekter.
    • Jictin. Medlet innehåller en kombination av gurkmeja,
    • boswellia, bromelain och quercetin. Medlet kan provas vid gikt men även vid andra inflammatoriska tillstånd. Se mera på sidan om


    Antioxidanter, framför allt i vegetabilier, hjälper kroppen att försvara sig mot flera allvarliga sjukdomar, t.ex. cancer, hjärtsjukdomar, slaganfall och grå starr. Bär som nypon, havtorn, blåbär och jordgubbar har i allmänhet ett mycket högre innehåll av biologiskt aktiva ämnen än frukt.
    • Det är inte bara de traditionella vitaminerna som är verksamma. Fenoliska ämnen bidrar i stor utsträckning till den antioxidativa effekten. • Den antioxidativa kapaciteten, dvs. förmågan att ta hand om de för kroppen skadliga fria syreradikalerna, förstärks ofta om vattenlösliga antioxidanter förekommer tillsammans med fettlösliga, som t.ex. i havtorn.
Psykoterapi och mental träning har ofta effekt på välbefinnande och eventuellt har man ibland också effekt även på den inflammatoriska reaktionen.

Akupunktur har effekt inte bara på smärtan utan påverkar även kroppens egen kortisonproduktion och kan sannolikt även påverka inflammationen.







Lokala inflammationer: Vid överbelastning på kroppens senor och muskler kan det bli en lokal skada och när kroppens "städarceller" ska transportera bort döda celler blir det också där en inflammationsreaktion men denna har inte med "fel" i immunsystemet att göra på samma sätt som de ovan nämnda inflammationssjukdomarna. Dock kan man även där ha nytta av antioxidanter och nyttiga fettsyror.

Fakta och Information om inflammation som finns i texten hämtade jag från helhetsdoktorn.nu




Inga kommentarer: