Diskrimineras kognitiva funktionshinder ?

Jag är just nu inne i en kamp med samhället då min mamma som också har ms är i behov av mycket hjälp. Min mamma har svårt kognitivt funktionshinder och dålig sjukdomsinsikt. Hennes minne är vissa dagar så nedsatt att man undrar hur hon klarar dagen ensam i det egna hemmet. Hennes initiativförmåga är kraftigt försämrad och hon har svårt att ta sig för med saker, ta kontakt, avsluta påbörjade projekt. Hon har även svårt att veta vart hon skall vända sig om hon behöver hjälp. Klarar ej självmedicinering mm mm. Hon säger själv att hon klarar av det mesta men verkligheten talar för annan fakta. jag upplever att många beslutsfattare, vårdgivare har svårt att förstå hur kognitiva handikapp kan uttrycka sig och hur svårt det är att leva med ett osynligt handikapp. Men handikappet hör ju till att man har svårt att beskriva och förklara de svårigheter man har. Det kan många gånger upplevas som oerhört kränkande att om och om igen sitta i samtal där det detaljerat skall beskrivas hur dåligt kognitivt man fungerar i vardagen.

Som anhörig är det jobbigt att hela tiden  behöva påpeka funktionshindrets art för att ens förälder skall få den hjälp som de har rätt till.  Många gånger så kommer kommentarer som det syns ju inte utanpå att omnämnda problem finns. Nej det är just det som  är problemet. Det syns inte utanpå om det inte fungerar innuti. Detta betyder dock inte att handikappet inte är stort eller av allvarlig karraktär. Det kan vara svårare att vara handikappad i huvudet än i benen.
Vi kan inte jämföra handikapp (fysiska o mentala). Att vara handikappad betyder att någon vital del av kroppen inte fungerar på ett tillfredställande sätt. Oavsett vilken denna del är, så skall alla ha rätt till samma hjälp. En kanske får hjälp att gå, en får hjälp att kissa och den som har ett funktionshinder i hjärnan skall få hjälp med det.

För ett rättvist samhälle måste vi sluta upp med att dela in varandra i grupper. Allt är inte fyrkantigt och ett funktionshinder kan ge olika svårigheter hos olika individer. Det måste bli lättare för människor som vill ha hjälp att få hjälp. Byrokrati skall inte användas som ett vapen mot de svagaste i samhället. Vem vill ha vårdinsatser, hjälp att tänka, människor nära in på en dygnet ev dygnet runt om man inte behöver detta. Alla vill väl i det längsta klara sig själv. Ingen vill vara levande död. Vilket är innbörden för många fuktionshindarade som nekas hjälp av samhället i dag.

Citerar och länkar här engagerande läsning från Hjärnskadeförbundet...............

"Marie-Jeanette Bergvall om hur kognitiva funktionsnedsättningar diskrimineras

Marie-Jeanette Bergvall anser att Försäkringskassans nya riktlinjer kring grundläggande behov som berättigar till personlig assistans är diskriminerande. I de nya riktlinjerna sägs att den som kan äta och tugga själv inte har ett grundläggande behov.
- De nya reglerna tar inte hänsyn till konsekvenserna av förvärvade hjärnskador. Kognitiva funktionsnedsättningar leder ofta till att personen inte förmår få i sig maten även om han/hon fysiskt kan genomföra det, skillnaden är att det beror på en skada i hjärnan som begränsar initiativförmågan istället för en förlamning i armen.
Hon är också mycket kritisk till uttalanden från Tomas Sundberg på Försäkringskassan om att personer med förvärvade hjärnskador inte alltid är i behov av en person med ingående kunskaper om funktionsnedsättningen.
- Det är helt felaktigt, är det någon som behöver personer med god kännedom så är det just de med förvärvade hjärnskador och kognitiva funktionshinder.
Varför?
- Kognitiva funktionsnedsättningar kräver att människor lär känna personen och förstår konsekvenserna av skadan. Funktionsnedsättningen syns inte alltid utåt, personen kan ha minnesskador, brist på initiativförmåga, koncentrationssvårigheter och svårigheter att hantera nya personer.
Försäkringskassans nya regler har enligt Marie-Jeanette Bergvall lett till att många personer med förvärvade hjärnskador fått sin assistans indragen och ersatt med hemtjänstinsatser.
- Hemtjänstinsatser är ett mycket sämre alternativ för personer med förvärvade hjärnskador.
Vad saknas i hemtjänsten?
- Dels kan den enskilde inte välja vem som ska ge stödet och dels kan det bli flera olika personer som ger stödet. Har du problem med att hantera känslor, få struktur och skapa sammanhang har du svårt att anpassa dig till nya människor. Då är det viktigt att det är få personer som ger kontinuitet och trygghet och tar tillvara den kognitiva förmåga som finns kvar, annars går kraften hela tiden åt till att korrigera sig och försöka anpassa sig till nya människor. Stress och aggressivt beteende blir inte sällan följden."

Källa; http://www.independentliving.org/assistanskoll/20080903-kognitiva-funktionshinder-diskrimineras-Fkassan.html

1 kommentar:

Anonym sa...

Vet att det är svårt för egen del med nya människor, svårt ha koll på vissa saker, svårare än vissa att planera vad som ska göras och när.
Men även om man har dessa "osynliga symtom" så känns det som man ska vara som alla andra "friska" personer. Man ska fungera "normalt" ändå.
man väljer ju inte vad man drabbas av, och de "osynliga symtomen" är både svåra att "se" och förklara dessutom. Men ändå finns de där.
Vissa "osynliga symtom" har den drabbade svårt att lägga märke till själv.
Hoppas på en bra lösning gällande detta. Tror att många av de "osynliga symtomer" drabbar personen mer än man vill tro.