Vilket fett är bra för oss med ms

Funderar mycket över att byta min kost och köra LCHF i stället, som skall vara bra för inflammationer och övervikt. Efter som jag har bägge, så borde jag göra detta på en gång. Men det är en jobbig förändring tycks min kropp och hjärna tycka. Hittade en bra blogg ang detta ämne och fastnade just för texten ang fetterna omega 3 o omega 6. Läs här, jag citerar och länkar till källan Som vanligt :-)


"Omega 3-Omega 6 balansen

Omega 3 och Omega 6 tillhör båda de fleromättade fetterna och är essentiella fetter. Det betyder att det är nödvändigt att vi får i oss dem eftersom kroppen inte kan tillverka dem själva. Det som tyvärr händer i och med de rådande kostråden från våra myndigheter, är att de flesta får i sig en alldeles för stor andel av Omega 6.
Omega 6 finns bla i margariner, vegetabiliska oljor och kött.
Tyvärr har Omega 6 en inflammatorisk egenskap och kan därför göra oss väldigt sjuka.
Ett idealiskt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6 är 1:1, men i västvärlden där vi äter väldigt mycket färdigmat, hel- och halvfabrikat och vegetabiliska fetter, så är förhållandet snarare 1:20 eller ännu mer. Det är en alldeles för hög andel Omega 6 för att vara hälsosam. Risken att drabbas av olika inflammatoriska sjukdomar ökar eftersom påfrestningen för kroppen blir för stor att leva i en så inflammatorisk miljö.

Det fina med Omega 3 är att det har en motsatt effekt till omega 6, vilket innebär att det är antiinflammatoriskt. Alltså hämmar inflammationer.
Omega 3 har även en rad andra fantastiska egenskaper som förbättrad koncentrationsförmåga, kan lindra och förebygga nedstämdhet, depressioner och humörsvängningar, verkar blodförtunnande och blodtryckssänkande, skyddande mot demens, minskar symptomen hos personer med ledgångsreumatism, mm.
Och för våra barn kan Omega 3 lindra ADHD, öka intelligensen, minska på bråk och aggressivitet och öka koncentrationen. En tanke för skolorna att ta med sig. Ett minskat intag av margariner och snabba kolhydrater på skolorna skulle antagligen ge en lugnare och tystare miljö.

Genom att äta mer av fet fisk som lax, makrill, sill och strömming samt välja naturbeteskött där djuren omvandlar gräset till fettsyrorna EPA och DPA, får du i dig mer Omega 3, och genom att ta bort alla margariner, solrosolja, majsolja, färdigmat, halvfabrikat minskar du på Omega 6. Men för de flesta är även ett tillskott av Omega 3 nödvändigt för att balansera effekten av Omega 6 och öka effekten av Omega 3.
Tillskottet ska innehålla till största delen fettsyrorna EPA och DHA för att vara av god kvalitet och gärna i så hög koncentration som möjligt, ca
60-80% Omega 3 fettsyror."

Källa ; http://columbi-agg.blogspot.com/p/omega-3-omega-6-balansen.html

Kram från ett inflamerat fetto :-)

Inga kommentarer: