Skydda hjärncellerna från inflammation


Det var länge sedan nu som jag la ut lite nyheter på bloggen.
 men här kommer något som jag tycker verkar intressant :-)
Texten nedan är kopierad från mrsc och översatt av google till swe


-----------------------------------------------------------------------
"Forskare vid Emory University School of Medicine har identifierat en ny grupp av föreningar som kan skydda hjärncellerna från inflammation är kopplade till anfall och neurodegenerativa sjukdomar.
Föreningarna blockerar signalerna från EP2, en av de fyra receptorerna för prostaglandin E2, som är ett hormon som deltar i processer såsom feber, förlossning, digestion och blodtrycksreglering. Kemikalier som selektivt kan blockera EP2 tidigare inte funnits. Hos djur kunde EP2 blockerare markant minska skador på hjärnan induceras efter en längre anfall, visade forskarna.
Resultaten publiceras online denna vecka i Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition.
"EP2 är involverad i många sjukdomsprocesser där inflammation är visar sig i nervsystemet, såsom epilepsi, stroke och neurodegenerativa sjukdomar", säger ledande författare Ray Dingledine, med dr, ordförande i Emory Institutionen för farmakologi."Överallt att inflammation spelar en roll genom EP2, kan denna klass av föreningar vara användbara. utanför hjärnan, kunde EP2 blockerare hitta användningsområden i andra sjukdomar med en framstående inflammatorisk komponent såsom cancer och inflammatorisk tarmsjukdom. "
Prostaglandinerna är målen för icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) såsom aspirin och ibuprofen. NSAIDSs hämmar enzymer som kallas cyklooxygenaser, utgångspunkten för att generera prostaglandiner i kroppen. Tidigare forskning visar att läkemedel som hämmar cyklooxygenaser kan ha skadliga biverkningar. Till exempel kan hållbar användning av acetylsalicylsyra försvaga magslemhinnan, som kommer från prostaglandiner roll i magen. Även läkemedel avsedda att hämma endast cyklooxygenaser inblandade i smärta och inflammation, som Vioxx, har visas kardiovaskulära biverkningar.
Dingledine team strategi var att kringgå cyklooxygenasenzymer och gå nedströms, med inriktning på en uppsättning av molekyler som överför signaler från prostaglandiner. Arbeta med Yuhong DU i Emory kemisk biologi Discovery Center, forskarassistenter Jianxiong Jiang, Thota Ganesh och kollegor sorteras genom ett bibliotek av 262.000 föreningar för att hitta dem som kan blockera signaler från EP2 prostaglandin-receptorn men inte relaterade receptorer. En av föreningarna kan förhindra skada på neuroner i möss efter "status epilepticus," en förlängd läkemedelsinducerad beslag används för att modellera den neurodegenerering kopplad till epilepsi. Det visade sig att en familj av besläktade föreningar hade liknande skyddande effekter.
Dingledine säger att de föreningar som skulle kunna bli värdefulla verktyg för att utforska nya sätt att behandla neurologiska sjukdomar. Med tanke på de många fysiologiska processer prostaglandiner reglerar, behövs fler tester , säger han. Prostaglandin E2 i sig är ett läkemedel som används för att framkalla förlossningsarbete hos gravida kvinnor, och honmöss som är konstruerade för att sakna den EP2-receptorn är infertila, så de föreningar skulle behöva testas för effekter på fortplantningsorganen, till exempel."
-------------------------------------------------------------------------------
Kommentar från mig:
Ja det vore inte så dumt om våra forskare kom på något för själva inflammationen istället för att ge oss bara kortison preparat. Hittills har huvuddelen av de nya läkemedel som finns för oss, varit till för att bromsa sjukdomen.  Men alla som har Ms vet att de flesta av oss ändå får skov stora eller små, då behövs ju även läkemedel i den fasen för att minska skadan. Så jag säger bara forska på till våra duktiga forskare.............

1 kommentar:

Göte af Borg sa...

läs istället www.demens-alzheimers.se