Vad är Ms

Multipel Skleros är en kronisk sjukdom som drabbar människor olika hårt och på olika sätt. Vissa kan leva utan symtom och med hög livskvalitet under långa tider medan andra behöver mer hjälp i sitt dagliga liv. Vid MS angriper kroppens eget immunförsvar celler i det centrala nervsystemet, alltså hjärnan och ryggmärgen, så att små inflammationer och skador uppstår. Det kan i sin tur ge olika fysiska och psykiska symtom som till exempel känselbortfall, suddig syn, yrsel och allmän trötthet mm.

Vilka symtom man upplever beror på var i centrala nervsystemet som inflammationerna och skadorna uppstått. Symtomen varierar ofta med tiden eftersom inflammationerna i nervsystemet uppkommer på nya ställen. MS är med andra ord en sjukdom där det är svårt att förutsäga på vilket sätt man drabbas, eftersom det är så individuellt. Däremot vet man att många med hjälp av moderna behandlingsmöjligheter och stöd från olika personer inom vården lever ett så gott som normalt liv. ( Källa Ms-guiden.se )

1 kommentar:

Anonym sa...

Tycker faktiskt att det borde nämnas om de "osynliga" symtomen dessutom mer än vad man gör.
För de finns och påverkar ens liv till viss del, vissa gånger mer än man vill tro.
Och ja denna sjukdom är personlig. Funderar om det finns någon typ av undersökning som kan klargöra vad man drabbats av egentligen.
Om man kan se defekter om man får vi säger hjärna/ryggmärg undersökt.
är det någon därute som vet?